Ode aan mijn vader

Ode aan mijn vader

by | Aug 31, 2020 | Blog

Dit jaar zit ik 16 jaar in het recruitment vak en al enige tijd als ondernemer. Else & Inc. wordt het rebelse zusje van mijn huidige onderneming en is een ode aan mijn vader. Hij is, samen met de ervaringen die ik als recruiter heb opgedaan, mijn grootste inspiratiebron om te starten met dit recruitmentconcept.

Mijn vader is een wandelende rekenmachine, de meest uitgebreide variant. Met zijn rekenknobbel en zakelijk inzicht is hij van grote betekenis voor mij als ondernemer. Voor ingewikkelde financiële vraagstukken raadpleeg ik eerst hem, daarna mijn accountant. Die bevestigt vervolgens altijd wat mijn vader al aangaf.

Grootse plannen

Sinds 1975 werkt mijn vader in een fabriek. Als 2e generatie gastarbeider is hij samen met mijn moeder naar Nederland gekomen. Grootse plannen. Helaas had het leven andere lessen voor hem in het vooruitzicht. Zijn eerste kind, mijn zus, werd geboren met een ernstige hartafwijking. In haar jongere jaren is zij keer op keer geopereerd en afgelopen zomer werd er een donor hartklep geplaatst. Met destijds een ziek kind en twee andere kinderen maakte de ambitie van mijn vader plaats voor angst en onzekerheid. Er moest gezorgd worden. Op 20-jarige leeftijd kreeg hij verantwoordelijkheid na verantwoordelijkheid op zijn schouders.

Jaren gingen voorbij, totdat hij weer wat ademruimte kreeg. Hij wilde graag wat doen met zijn talenten. Met cijfers en hersenwerk. Dit lukte niet. Hij had niet de juiste opleiding en werkervaring. Aan zijn buitenlandse achtergrond lag het niet. Mijn vader heeft met zijn Zwolse accent en hoge gunfactor veel voordeel. Hij heeft zich nooit gediscrimineerd gevoeld, een eigenschap die hij mij en mijn zussen ook heeft meegegeven. Hij miste simpelweg de juiste papieren en werkervaring. Men kijkt nu eenmaal naar je achtergrond, nog steeds. Deskundigheid wordt afgemeten aan kwalificaties en bekwaamheid aan ervaring. Hij heeft zich suf gesolliciteerd maar werd op CV afgewezen. Op zijn 45e is hij ermee gestopt.

Twinkeling

Nooit heeft mijn vader zijn hoofd laten hangen, maar zijn energie kon hij zeker niet kwijt in de positie waarin hij op zijn werk zat. De ambitie is er inmiddels vanaf, maar ik zie de twinkeling in zijn ogen als ik weer met het papierwerk van mijn accountant bij hem op de stoep sta. Hij gaat bijna met pensioen, dan heeft hij precies 48 jaar bij dezelfde werkgever gewerkt.

Impact

Ik heb mij vaak afgevraagd hoe mijn jeugd eruit had gezien als er één deur voor hem was geopend. Als ik een vader had gehad die fluitend naar zijn werk ging en zich verder kon ontwikkelen. Als hij had kunnen en mogen doen waar zijn kracht ligt. Wat voor impact had dat op ons gezin gehad? Wat, als één organisatie hem die ene kans had gegeven. Niet kijkend naar zijn gebrek aan werkervaring of opleiding, maar puur lettend op zijn vermogen om met cijfers te toveren, zijn capaciteit om verbanden te leggen en vooral zijn drive om wat van het leven te maken? Het enige wat nodig was, was het toetsen van zijn vermogen, zelfkennis en ambitie. Ik weet zeker dat hij een verpletterende indruk had achtergelaten. Met mijn vader praat ik vaak over zijn verloren ambities maar die hij ons verplicht heeft waar te maken. Over de keuzes die hij maakte om voor zijn gezin te zorgen en daarmee wellicht een tikkeltje te laat was voor zichzelf. Ook ik startte te laat in dit vak. Voor hem start ik mijn tweede onderneming Else & Inc. Voor hem zal ik proberen kansen te creëren voor iedereen, ook voor degenen zonder werkervaring en diploma’s. Alleen vooruit kijkend en niet afwijzend op achtergrond. Voor mensen zoals mijn vader, met een ijzersterk denkvermogen, zelfkennis, kracht en ambitie.

Özdem Molina-Eser